Hur blir man svetsare?

Hejsan, det är nu en ganska stor brist på svetsare överallt i landet och därför kan det vara bra att utbilda sig till det. Du kanske tycker om att svetsa och har tänkt tanken förut men inte vet hur man går tillväga? Då ska du fortsätta läsa!

Först och främst så behöver man ju en utbildning, det finns olika yrkeslinjer inom svetsning som man kan välja mellan. Det tar mellan 6 månader till ett år att bli klar så det är en kort utbildning som alltid leder till jobb. Jag till exempel har arbetat som svetsare i Luleå i tre år men jag hade kunnat jobba överallt, till och med utomlands på en oljeplattform i Norge och närapå blivit rik, i alla fall om jag jobbat som undervattenssvetsare. Men det kan man inte bli när man är nyutbildad eftersom det kräver flera års erfarenhet. Det brukar också gå att få utbildningen betald av Arbetsförmedlingen, i alla fall om du är arbetslös så varför inte ta chansen? Vad finns det för nackdelar med jobbet då? Jo, det är ett mycket fysiskt tungt jobb och man jobbar ofta i smutsiga och dammiga miljöer. Dessutom är det ett farligt yrke då man arbetar med mycket lättantändliga gaser och starka strålar. Men om du inte är rädd för något av detta så ska du absolut söka in på utbildningen. Det är klart att efter en dag på jobbet så luktar man ju inte som en bukett rosor precis men man kan ha som vana att ta en dusch i slutet av arbetsdagen. Att svetsa är också ett skapande yrke och det är både roligt och givande!

Det finns alltså många fördelar med det här jobbet. Dessutom är det ett skapande yrke där man får använda sin kreativitet. Tänk i alla fall igenom vad du läst innan du stänger dörren!